Log ind
Værktøjer
Notesbog
Din egen notesbog
OrdApotek
Zoom ind på ordklasserne
Børnelitteraturens billeder
Se billede - find tekst
LæseCirkler
Redskab til aktiv læsning
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
SkoleTube
Direkte adgang til web 2.0-værktøjer

Hvad vil det sige at rejse? 
I dette forløb skal du forholde dig til forskellige betydninger/forståelser af at rejse. Man kan fx rejse fysisk fra et sted til et andet, eller man kan rejse ud i verden for at få oplevelser og for at holde ferie. En rejse kan også forstås som noget indre, fx at drømme sig et andet sted hen eller udviklingen fra barn til voksen.


En hel bog fuld af noveller
I skal i fællesskab læse novellen Taget, der handler om en bestemt rejse. Novellen er skrevet af Nataly E. Savina, og den er en del af en antologi, der udkommer i forbindelse med en festival for børnelitteratur, der  afholdes i Århus i oktober 2017. Novellerne i antologien er skrevet af en række europæiske forfattere, og de handler alle om at rejse. Når I er færdige med at arbejde med Taget, kan I læse andre noveller i antologien Lige her.


Novellen
Taget handler om en dreng, der hvert år plejer at holde sommerferie hos sin morfar, og derfor har han mange minder derfra. Han kender morfarens kvarter og de mennesker, der bor der.  I år kommer han der sammen med sin mor.  Men de er der ikke for at holde ferie, og måske er det sidste gang, de er der.

Novellens hovedperson oplever med alle sine sanser, når han er på besøg i sin morfars kvarter. Det giver os som læsere mulighed for at opleve sammen med ham. Vi kan se, høre, lugte og fornemme sammen med ham.  


Illustration: Moni Port

Litteraturen rummer oplevelser
At læse tekster kan give store oplevelser, hvis man lever sig ind i de hovedpersoner, som historierne handler om. Du kender det sikkert godt allerede. Man griner, hvis de personer, man læser om, oplever noget sjovt, og man bliver trist, hvis de oplever noget svært eller sørgeligt. 


Indlevelse

For at kunne leve sig ind i den tekst man læser, og forstå de personer den handler om, er det vigtigt, at man læser med sanserne. Det gør man ved, at man er opmærksom på, hvad man kan se, lugte, høre og fornemme, mens man læser.  


At dele sine læseoplevelser med hinanden

Når man læser tekster, er det forskellige ting, man sanser og lægger mærke til. Derfor kan en oplevelse blive større, hvis man fortæller hinanden om, hvad man oplever og lægger mærke til. Du skal undervejs i forløbet dele din oplevelse af teksten med dine klassekammerater.

Nataly Savina

Nataly E. Savina blev født i Riga i Letland, tilbragte flere af sine teenageår i Helsinki og flyttede senere til Sydtyskland, hvor hun gjorde sin skolegang færdig. Senere læste hun kunst og kultur på Universität Hildesheim og derefter til manuskriptforfatter på filmskolen i Berlin.

Siden 2008 har hun skrevet film- og tv-manuskripter og arbejdet på en roman. Og hun bor stadig i Berlin med sin samlever og deres tre børn.


Moni Port 
er prisvindende tysk illustrator, forfatter og grafiker. Hun er en af grundlæggerne af LABOR-kollektivetsammen med Anke Kuhl og Philip Waechter. Hun bor i Frankfurt i Tyskland, og hendes bøger er oversat til flere sprog.