Log ind
Værktøjer
Notesbog
Din egen notesbog
OrdApotek
Zoom ind på ordklasserne
Børnelitteraturens billeder
Se billede - find tekst
LæseCirkler
Redskab til aktiv læsning
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
SkoleTube
Direkte adgang til web 2.0-værktøjer

Ny børnelitteratur fra Gyldendal
 


DØDNINGEDUKKEN

”Der sad en død pige i klassen …” – sådan begynder romanen. Gyldendal har genudgivet Peter Mouritzens uhyggelige spøgelsesklassiker Dødningedukken med illustrationer af Rasmus Svarre. Bogen udkom første gang i 1993 og er siden trykt i flere oplag, og den har bestemt ikke mistet sin spøgelseskraft. Historien handler om en forfatter, der er gæstelærer på en skole et sted i Nordjyllland. Hans opgave er at få eleverne til at skrive deres egne spøgelseshistorier; men i klassen sidder en uhyggeligt bleg, spøgelseslignende pige med en mystisk dukke foran sig, og pludselig ender forfatteren med selv at blive viklet ind i en spøgelseshistorie, der er skræmmende virkelig.

Fortællingen Dødningedukken tager som sagt sit afsæt i en forfatter på skolebesøg. Forfatteren er kendt for sine uhyggelige fortællinger, men bliver i Dødningedukken selv en del af en uhyggelig fortælling. Peter Mouritzen er selv en forfatter, der er kendt for sine uhyggelige historier, og han har gennem sin forfatterkarriere brugt meget tid på at besøge skoler for at fortælle om sit forfatterskab. Det er derfor helt nærliggende at sætte lighedstegn mellem forfatteren som hovedperson i teksten og forfatteren af teksten.

Bogen kan læses som et hovedværk i 4.-5. klasse eller bruges i forskellige tematiske sammenhænge, fx i arbejdet med uhyggelige fortællinger. Dødningedukken kan også med fordel læses og udvide det tilrettelagte forfatterskabsforløb om Peter Mouritzen, der findes på portalen. Her findes også en litteraturguide til bogen, som Sanne Paustian Billesbølle har udarbejdet. 

Læs et uddrag, og se mere om Dødningedukken her.  MUGGE OG HANS MÆRKELIGE HJERNE
Virkelig morsom, skør og original fortælling af WulffMorgenthaler med 1-2 illustrationer i hvert kapitel. Bogen vil gå rent ind hos de 8-12 årige læsere, som efterspørger sjove bøger. Under den humoristiske overflade har bogen desuden substans i de mere alvorlige emner, fx venskaber, der krakelerer og frustration over at blive kastet rundt i et (skole-)system.

Det populære forfatter- og tegnerteam Mikael Wulff og Anders Morgenthaler er mestrene i skøre universer, og dette er anden bog i serien om drengen Mogens, hans familie og alle de andre festlige, men også ret besynderlige personer i hans liv.

Eleverne på Basserup Kommuneskole testes, men Mugges hjerne viser sig at være så mærkelig, og hans svar får computeren til at eksplodere. Lærerne ved ikke, hvad de med skal stille op med Mugge, men terapi og eksperter skal der i hvert fald til. Mugge nægter at samarbejde og taper sig fast til væggen derhjemme i protest. Mugges bedste veninde, Sofia, er begyndt på en ny skole, som ændrer hende totalt, og Mugge og Sofias venskab sættes på en alvorlig prøve.  Første bog om Mugge – Mugge og vejfesten – var nomineret til årets Orlapris i kategorien ”Bogen, der fik mig til at grine”. 

Læs uddrag af bogen her.

 
KRAPYL

Krapyler drømmer om at være trolde, men de er ikke så store og farlige, krapyler er bare krapyler. Og denne her krapyl var ingen undtagelse, den boede under en badebro og levede af tang og skidtfisk, og der kom aldrig nogen og trampede på den bro. Eller næsten aldrig.

Kim Fupz Aakeson og illustrator  Kamila Slocinska har sammen skabt en rigtig fin bog om, hvad et venskab er for noget, og hvad der skal være tilstede i og mellem folk for at det overhovedet kan opstå. Se mere om bogen her.  IDA OG ELVIS
Alt er gråt. Fliserne på badeværelset, væggene, skolegården, himlen. Selv Idas mor er blevet grå og kedelig. Hver dag ligner hinanden. Men da Ida en dag kommer hjem fra skole, er hendes hamster og bedste ven Elvis forsvundet. Ida griber sit løbehjul. Egentlig må hun ikke selv gå ud. Men det er jo en nødsituation …

I foråret 2018 deltog tusindvis af børn og unge i Danmarks største skrivekonkurrence. Konkurrencen hed 500 ORD. Temaet var GRÆNSER, og præmien var en bogudgivelse. Et dommerpanel udvalgte Ida og Elvis, som er skrevet af den 13-årige Caroline Sjøgaard og illustreret af Tove Krebs Lange, der er professionel illustrator. Køb bogen her.

500 ORD blev afviklet i et samarbejde mellem Gyldendal, Aarhus Kommunes biblioteker, Biblo og Brønderslev Forfatterskole.
Læs Gyldendals artikel om konkurrencen og vinderbogen her.
VILDNIS OG TROPEHJELM
Søren Jessen er aktuel med den gennemillustrerede kortroman Vildnis og tropehjelm, der er en stærk, medrivende fortælling om en forsømt og stille dreng, der leder efter sin far. Drengens mor har lukket sig inde i soveværelset med migræne, og faren er forsvundet i Vildnisset.  

Vildnis og tropehjelm er en rørende fortælling om svigt og overdimensioneret ansvar, der presser det sorgløse ud af barndommen. Selvom sproget hele vejen igennem har en varm humoristisk og forundret undertone, er stemningen bedrøvet; noget illustrationerne på fineste vis er med til at fremkalde.

Romanens danskfaglige potentiale ligger naturligvis i tematikken, men i særdeleshed også i multimodaliteten. Søren Jessens fornemme billedsans og hans kreative og overraskende brug af løsrevne tekstbidder, der smelter sammen  med illustrationerne, bidrager til, at det multimodale står stærkt og nødvendigvis må undersøges af læseren. Anbefales til danskundervisningen i 4.-6. klasse.

Læs uddrag fra bogen, hør en lydprøve eller køb den her.  DØD OVER TANDFEEN
Her kommer første bind af Sophie Souids serie om de to brødre Alf og Bjørn, som roder sig ud i det ene mærkelige eventyr efter det andet. I Død over Tandfeen bliver Alf snydt for en tyver, da han taber sin første mælketand - og det finder brødrene sig ikke i! De beslutter på stedet at opstøve Tandfeen og forlange en forklaring og ikke mindst en tyver. Men da det endelig lykkes dem at finde Tandfeen, viser det sig, at hun ikke er typen, man koster rundt med. Tandfeen har fundet på en fed fidus, så pengene fra det sorte tandmarked strømmer ind, og det har hun ingen planer om at droppe.

Men Alf og Bjørn giver ikke op så let, når først de har fået færten af lumske planer. Heldigvis får de hjælp af pigen Holly, så de kan få genoprettet retfærdigheden og sikre, at ingen børn bliver snydt fremover ...

Find læse- og lytteprøve her.


  PIGELIV 1 – KLASSENS DRONNING 
Ny, spændende trilogi af Sara Ejersbo om veninderne Josefine, Amanda og Emma, om hverdag og skole, men også om hemmeligheder, forelskelse og løgne. Klassens dronning er første bog i serien, og har Josefine som hovedperson. De næste bøger vil handle om henholdsvis Amanda og Emma.

Josefine opdager lige inden sommerferien noget, som veninderne har holdt hemmeligt for hende. Fast besluttet på at hun ikke vil starte i sjette sammen med dem, forsøger Josefine at overtale sine forældre til at lade hende skifte skole. Men hvad med Lukas, den sødeste dreng i klassen, som gerne vil have hende til at blive? Og er hun parat til at miste sine veninder for altid?

Anbefales som frilæsning til primært piger i 3.-5. klasse.
Læs et udsnit af bogen her.


HAVPALADSET
Med Havpaladset har prisbelønnede Anne Lise Marstrand-Jørgensen skrevet sin første børnebog. En smuk, rørende og magisk-realistisk fortælling om 11-årige Noor, som flygter til Danmark med sin far bror og lillesøster, mens de må efterlade moren i Syrien. Undervejs mister de lillesøsteren til havet.

I det nye liv i Danmark udvikler Noor nat efter nat superkræfter, og hendes største bedrift bliver at bygge et stort palads på havets bund, hvor de druknede kan vente, indtil de ikke længere skal være i havet. Fortællingen er stærkt og stemningsfuldt illustreret af Otto Dickmeiss i s/h.
Find lydprøve eller læs et uddrag af bogen her.


NÅR MAN KALDER PÅ DØDEN
Joy Lieberkind er kendt i skoleverdenen som både læremiddelforfatter og lektor i dansk på læreruddannelsen, men nu kan Lieberkind også kalde sig romanforfatter. Når man kalder på døden er en stærk fortælling om to søstre. En lille og en stor, en syg og en rask, en elsket og en måske knapt så elsket? 

Sammen med skyggebarnet Katrine oplever læseren på nærmeste hold frustrationerne, sorgen og de forbudte følelser, der fylder i en søskende til en alvorligt syg søster. Dramaet er elegant underspillet og skal opdages mellem linjerne i de fint bekrevne hverdagsscener. Romanens realisme flirter med overnaturlige elementer, og hvad sker der egentlig, når Katrine kalder på Døden? Ja, så kommer han skam. På besøg.

Læs uddrag fra bogen eller køb den her.
Læs også om, hvordan romanen kan bruges i undervisningen.

MIRA #husbåd #far #kærlighed
Sabine Lemire og Rasmus Bregnhøi er klar med den anden graphic novel om tweenpigen Mira. I bog nr. 2 opfyldes Miras store drøm om at møde sin far. Mira reflekterer over, hvor sjovt det er, at dagdrømmene pludselig kan blive til virkelighed. Måske ikke helt som hun havde forestillet sig, men alligevel.

Som i første bog passer tekst og tegninger fremragende sammen, og de gængse tegneseriefelter brydes ofte af dagbogsnotitser, opskrifter og instaposts. Det er godt tænkt og rammer helt perfekt børns vante kommunikationsformer. Køb bogen her.  MANDEN MED NØGLEHULLERNE
- 18 MAGISKE FORTÆLLINGER

At åbne en tekstsamling af Louis Jensen er som at åbne døren til et magisk hus. Her venter en verden uden for tid og rum. En verden, hvor personer bevæger sig fra ét sted til et andet. Måske er bevægelsen en geografisk rejse, hovedpersonen foretager, men oftest – eller samtidig – er det en rejse fra ét sted i livet til et andet. Manden med nøglehullerne – 18 magiske fortællinger drejer sig om at være menneske. På godt og ondt!

Illustreret af Kamila Slocinska og med forord af Trine May. Læs mere om forfatterskabet her.

DET ER BARE KÆRLIGHED
Sverre Henmos Det er bare kærlighed er en kort, stærk roman om at sige fra. Romanen indeholder skarpe observationer af mennesker, miljø og relationer, gengivet i et nuanceret sprog med stor varme. Anbefales til litteraturlæsning på 6.-7. klassetrin.

For Jonathan er hver dag en kamp for at undgå sin voldelige storebror, som han føler sig magtesløs overfor. Men han får helt nye problemer, da hans bedste ven Axel en dag ringer på døren. Axel vil have ham til at blive kærester med Liva, så han selv kan få fat i hendes veninde. Selv om Jonathan kun er interesseret i den smukke Alina, lader han sig overtale. Jonathans konfliktsky natur, gode intentioner og halve sandheder får ham efterhånden helt derud, hvor der ikke er nogen vej tilbage.

Læs mere om romanen her. 
ALT PÅ SPIL
Spændende, fyldt med action og letlæst ungdomsroman, som også rummer etiske og moralske dilemmaer. Romanen lægger op til interessante diskussioner om krænkende adfærd, hævn og i særdeleshed det store spørgsmål: Hvor langt ville du selv gå, hvis du kunne springe ind og ud af andre mennesker og ændre livets gang? Søren Jessen har med Alt på spil igen givet dansklærerne et velegnet materiale til værklæsning på 6.-7. klassetrin.

Køb romanen her.

  DYR MED PELS - OG UDEN
Bonusforældre, papsøskende, nye venner. Det er besværligt at være barn, når man hele tiden skal flytte og allerhelst vil bestemme over sit eget liv. Sådan er det for Freddy, hovedpersonen i Hanne Kvists grafiske roman Dyr med pels - og uden (2016), der kan læses som værk i 4.-6. klasse.

"Jeg skal have det sjovt, mens jeg skriver," fortæller forfatter Hanne Kvist. Måske er det derfor, hun formår at blande alvorlige emner med humor – og med dyr. For i bogen er der selvfølgelig masser af dyr. Og dem med pels bliver der ingen af hjemme hos Freddy, for hans mor kan ikke tåle dem. Siger hun. Hun bestemmer, hvor skabet skal stå i familien, men Freddys nye ven Eskild retter lidt op på det hele. Han får nemlig ikke bare ni idéer om dagen, han har også en dyreklub og masser af planer. Dét venskab hjælper Freddy, og det er ikke helt uden drama.

Læs et uddrag fra bogen her.

   Fælles fiktionskrivning med modeltekst og stilladsering
Et inspirerende og innovativt forløb om at skrive fiktion, hvor eleverne også får talt om, hvorfor opdigtede fortællinger overhovedet er vigtige, og hvad vi kan bruge dem til. Eleverne skal opleve, at de kan blive gode til at skrive historier ved at hente inspiration fra andres tekster, dele deres skriveproces op i faser med forskelligt fokus og få respons på deres tekst fra andre.

Forløbet bygger på den procesorienterede skrivepædagogik. Skriveprocessen er faseopdelt med fokus på respons og stilladsering i skriveprocessen. I forløbet anvendes modeltekst og skriveramme til at skabe stilladser for elevernes skrivning. 

Gå til forløbet her.Når fortællinger skal gøre indtryk …
Forfatterne Jane Østergaard Madsen og Christina Saldern, der begge er dansklærere, står sammen bag tilrettelæggelsen af to spritnye værkforløb til mellemtrinnet.

Målgruppe: 3.-4. klasse
Skoven for oven af Karen Filskov (2015) er en samling af 24 figurdigte om forskellige dyr og planter, som er almindelige i de danske skove. Bogen ligner i sin form en slags opslagsværk, der giver læseren en faktuel viden om skoven som økosystem. Samtidig er teksterne også en slags nonsensdigtning, og deres form gør, at man slet ikke behøver at læse digtene for at vide, hvad de handler om.

Forløbet er organiseret, så der arbejdes både i makkerpar, i grupper og fælles på klassen. Klassen kan med fordel inddeles i makkerpar, som arbejder sammen gennem hele forløbet. En stor del af opgaverne lægger op til, at eleverne i makkerpar undersøger digtene, men de sættes i gang med afsæt i en fælles introduktion, hvor et af digtene bruges som eksempeltekst.  Forløbet afsluttes med, at eleverne selv producerer figurdigte, som skal indgå i klassens samlede værk. 
  Fælles fiktionskrivning med modeltekst og stilladsering
Et inspirerende og innovativt forløb om at skrive fiktion, hvor eleverne også får talt om, hvorfor opdigtede fortællinger overhovedet er vigtige, og hvad vi kan bruge dem til. Eleverne skal opleve, at de kan blive gode til at skrive historier ved at hente inspiration fra andres tekster, dele deres skriveproces op i faser med forskelligt fokus og få respons på deres tekst fra andre.

Forløbet bygger på den procesorienterede skrivepædagogik. Skriveprocessen er faseopdelt med fokus på respons og stilladsering i skriveprocessen. I forløbet anvendes modeltekst og skriveramme til at skabe stilladser for elevernes skrivning. 

Gå til forløbet her.Når fortællinger skal gøre indtryk …
Forfatterne Jane Østergaard Madsen og Christina Saldern, der begge er dansklærere, står sammen bag tilrettelæggelsen af to spritnye værkforløb til mellemtrinnet.

Målgruppe: 3.-4. klasse
Skoven for oven af Karen Filskov (2015) er en samling af 24 figurdigte om forskellige dyr og planter, som er almindelige i de danske skove. Bogen ligner i sin form en slags opslagsværk, der giver læseren en faktuel viden om skoven som økosystem. Samtidig er teksterne også en slags nonsensdigtning, og deres form gør, at man slet ikke behøver at læse digtene for at vide, hvad de handler om.

Forløbet er organiseret, så der arbejdes både i makkerpar, i grupper og fælles på klassen. Klassen kan med fordel inddeles i makkerpar, som arbejder sammen gennem hele forløbet. En stor del af opgaverne lægger op til, at eleverne i makkerpar undersøger digtene, men de sættes i gang med afsæt i en fælles introduktion, hvor et af digtene bruges som eksempeltekst.  Forløbet afsluttes med, at eleverne selv producerer figurdigte, som skal indgå i klassens samlede værk. 
  Fælles fiktionskrivning med modeltekst og stilladsering
Et inspirerende og innovativt forløb om at skrive fiktion, hvor eleverne også får talt om, hvorfor opdigtede fortællinger overhovedet er vigtige, og hvad vi kan bruge dem til. Eleverne skal opleve, at de kan blive gode til at skrive historier ved at hente inspiration fra andres tekster, dele deres skriveproces op i faser med forskelligt fokus og få respons på deres tekst fra andre.

Forløbet bygger på den procesorienterede skrivepædagogik. Skriveprocessen er faseopdelt med fokus på respons og stilladsering i skriveprocessen. I forløbet anvendes modeltekst og skriveramme til at skabe stilladser for elevernes skrivning. 

Gå til forløbet her.Når fortællinger skal gøre indtryk …
Forfatterne Jane Østergaard Madsen og Christina Saldern, der begge er dansklærere, står sammen bag tilrettelæggelsen af to spritnye værkforløb til mellemtrinnet.

Målgruppe: 3.-4. klasse
Skoven for oven af Karen Filskov (2015) er en samling af 24 figurdigte om forskellige dyr og planter, som er almindelige i de danske skove. Bogen ligner i sin form en slags opslagsværk, der giver læseren en faktuel viden om skoven som økosystem. Samtidig er teksterne også en slags nonsensdigtning, og deres form gør, at man slet ikke behøver at læse digtene for at vide, hvad de handler om.

Forløbet er organiseret, så der arbejdes både i makkerpar, i grupper og fælles på klassen. Klassen kan med fordel inddeles i makkerpar, som arbejder sammen gennem hele forløbet. En stor del af opgaverne lægger op til, at eleverne i makkerpar undersøger digtene, men de sættes i gang med afsæt i en fælles introduktion, hvor et af digtene bruges som eksempeltekst.  Forløbet afsluttes med, at eleverne selv producerer figurdigte, som skal indgå i klassens samlede værk. 

VILDNIS OG TROPEHJELM
VILDNIS OG TROPEHJELM