Log ind
Værktøjer
Notesbog
Din egen notesbog
OrdApotek
Zoom ind på ordklasserne
Børnelitteraturens billeder
Se billede - find tekst
LæseCirkler
Redskab til aktiv læsning
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
SkoleTube
Direkte adgang til web 2.0-værktøjer

Børnelitteratur - her og nu

 

 
Animeret illustration: Mikkel Straarup Møller


OPLEVELSER, INDSIGT OG UDSIGT

At møde overraskende, sjove, alvorlige, sørgelige eller fjollede tekster, at opleve at litteratur uanset genren og udgivelsestidspunktet kan være vedkommende for eleverne og det liv, de lever her og nu – alt sammen noget som litteraturundervisningen på mellemtrinnet må sigte imod.

Børnelitteratur – hvad enten den læses højt af læseren, læses og fortolkes i klassefællesskabet eller læses i fritiden – rummer muligheden for, at eleverne kan opleve nye verdener og identificere sig med personer og handlinger i et fiktivt univers. Alle børns holdninger og forestillinger har med andre ord mulighed for at udvikles i mødet med den vigtige og velvalgte børnelitteratur.

 

 
Illustration på omslaget: Mads Themberg

 
VÆRKER PÅ MELLEMTRINNET
I samarbejde med Gyldendals redaktion for børne- og ungdomslitteratur har vi valgt her på portalen løbende at præsentere børnelitterære nyheder, der kan inddrages i undervisningen på mellemtrinnet.

Elever i 3.-6. klasse møder ofte børnelitteraturen i danskundervisningen i form af de korte tekster (noveller, eventyr, digte og romanuddrag). Som supplement til den praksis kan man med fordel med jævne mellemrum læse hele børnebøger højt for klassen eller lade klassen fordybe sig i et helt værk (en billedfortælling, en roman eller en novellesamling), hvor eleverne sammen over tid læser og arbejder i dybden med værket.
Hent inspiration om værklæsning for de 9-12-årige elever her.

Du kan også læse meget mere om den aktuelle børnelitteratur på Gyldendals site DANSKLITT.

LÆS MERE OM ...

Klik videre i Læs mere om … øverst til højre, og få præsenteret værker til brug i litteraturundervisningen på mellemtrinnet.

Læs om udgivelser af Peter Mouritzen, Kim Fupz Aakeson, Hans Otto Jørgensen, Louis Jensen, Tina Sakura Bestle, Anne-Marie Donslund m.fl.

Værker på portalen er der oplistet de hele værker, som allerede findes i portalens Bibliotek.

 
Colourbox