Log ind
Værktøjer
Notesbog
Din egen notesbog
OrdApotek
Zoom ind på ordklasserne
Børnelitteraturens billeder
Se billede - find tekst
LæseCirkler
Redskab til aktiv læsning
DanskLex
Opslagsværk med danskfaglige begreber
SkoleTube
Direkte adgang til web 2.0-værktøjer

”Pige død efter at have slugt synål i latteranfald”

”To drenge på seks og syv år døde efter leg med fars pistoler”

Disse to overskrifter kunne være taget ud af en avis fra 2015, men er lavet ud fra to historier, der i 1779 blev bragt i en børneavis – altså noget der skete for mere end 230 år siden. Hvorfor er det mon altid spændende at læse om andres ulykker? Kan I lære noget af det? Bliver I egentlig selv mere forsigtige med ikke at komme i lignende situationer selv? Eller…?

I dette forløb skal I sammen læse fire tekster, der alle handler om børn, der kommer galt af sted. I tre af tilfældene kan man ligefrem sige, at børnene er ude for en ulykke. To af dem med dødelig udgang. Det er ikke for sjov det her!

To af teksterne er fra den første børneavis - Avis for Børn - der er udgivet i Danmark. De udkom første gang i 1779, men man ved ikke, hvor de stammer fra. De kan være oversat fra tysk, eller forfatteren kan have hørt dem eller endda selv digtet dem.

De to andre tekster er erindringer skrevet af forfatteren Hans Otto Jørgensen i 2010. Han skriver om sin barndom på landet tilbage i 1960’erne og nogle af de ulykker, som fandt sted og som han husker dem. Det er ikke sikkert, at han husker episoderne helt præcist, og det kan også være, at han ”pynter” lidt på sine erindringer for at gøre historierne mere interessante for os at læse.

Under læsningen skal I overveje, hvorfor disse alvorlige ulykkeshistorier er skrevet for børn. Er det meningen, at børn skal lære af dem eller underholdes ved dem? Får I lyst til at læse om flere ulykker ved at læse dem? Er det for trist at læse om?